Сполучені Штати таємно передали Україні ATACMS

Читать на русском Read in English

Сполучені Штати таємно передали Україні ATACMS

Сполучені Штати таємно передали Україні ATACMS

Сполучені Штати ще у березні 2024 року відправили Україні далекобійні ракети ATACMS. З початку квітня українські військові вже двічі використовували це озброєння проти цілей у тилу російських військ.

Інформацію офіційно підтвердив заступник речника Державного департаменту США Ведант Пател на брифінгу в середу, 24 квітня. За його словами, рішення про це у лютому ухвалив президент Штатів Джо Байден.

"Так, я можу підтвердити, що Сполучені Штати забезпечили Україну ракетами великого радіуса дії ATACMS за розпорядженням президента", – сказав він.

Представник американського відомства зазначив, що у Вашингтоні не анонсували постачання, "щоб забезпечити оперативну безпеку України на її прохання".

Пател уточнив, що Байден у лютому віддав негласне розпорядження команді Білого дому, яка займається питаннями нацбезпеки, відправити ATACMS українській стороні для їх застосування на суверенній території України.

Йдеться про ракети з дальністю близько 200 миль (300 км). Це вдвічі більше, ніж у ракет середньої дальності, які Київ отримав від Вашингтона в жовтні 2023 року.

Американські видання AP і Politico з посиланням на джерела в адміністрації Байдена пишуть, що Сили оборони України двічі застосували ракети великої дальності: 17 квітня проти російської військової бази в захопленому РФ Криму, а нещодавно проти російських військ на схід від окупованого Бердянська в Запорізькій області.

Американська журналістка Наташа Бертран на своєму акаунті в соцмережі Х пізніше написала, що представник Пентагону Гаррон Гарн також офіційно підтвердив цю інформацію. За його словами, ракети ATACMS були таємно внесені до пакета допомоги Україні на $300 млн, про який Білий дім оголосив 12 березня. У результаті озброєння було доставлено в Україну на початку квітня.

Видання АР зауважило, що йдеться про "значну кількість" переданих Україні ракет ATACMS, проте конкретну цифру журналісти не назвали.

Один з американських чиновників заявив, що адміністрація Байдена минулого року попередила Росію: якщо Москва придбає та застосує балістичні ракети великої дальності проти України, Вашингтон надасть такі самі можливості Києву.

Росія отримала частину цієї зброї з Північної Кореї та використала її, що спонукало Білий дім дати зелене світло новим ракетам великої дальності.

Одним із вирішальних факторів, що вплинули на березневе рішення про відправку зброї, стала здатність армії США розпочати заміну старих систем ATACMS. Армія зараз закуповує ракети Precision Strike Missile, тому зручніше зняти ATACMS із полиць і передати їх Україні, сказав чиновник.