Війська РФ, ймовірно, знищили в Маріуполі курган 5-го тисячоліття до нашої ери – прокуратура

Про знищення російськими військами кургана Дід напередодні повідомила міська влада Маріуполя

Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за фактом ймовірного знищення російськими окупантами історичної пам’ятки курган Дід у Маріуполі – про це заявив Офіс генерального прокурора 26 березня.

За повідомленням, досудове розслідування відкрили за процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури за фактом порушення законів та звичаїв війни.

Офіс генпрокурора посилається на те, що 25 березня в медіа з’явилася інформація про знищення окупаційною владою Росії культурної пам’ятки в захопленому Маріуполі.

«За даними слідства, представники держави-агресора зруйнували екскаваторами стародавню історичну пам’ятку курган Дід, датовану V тисячоліттям до нашої ери. Його сучасна висота сягала 6 метрів, а діаметр складав 70 метрів», – йдеться в повідомленні.

Офіс вказує на те, що такі дії порушенням Гаазької конвенції про захист культурних цінностей та Положень до ІV Конвенції про закони і звичаї війни на суходолі.

«Прокурори вживають всі можливі та належні заходи для документування воєнних злочинів, вчинених представниками збройних сил РФ», – додає ОГП.

Про знищення російськими військами кургана Дід напередодні повідомила міська влада Маріуполя.

«У 2021 році було прийнято рішення про консервацію кургану, щоб зберегти памʼятку. Але окупанти знищують усе. За попередніми даними, росіяни планують на місці археологічної памʼятки зробити забудову», – заявили в міській раді.

Станом на грудень 2023 року науковці з німецьких міст Марбург і Ганновер разом з українськими фотографами задокументували 250 пам’яток архітектури, які перебувають під загрозою або постраждали від російської війни проти України.

Російські війська окупували Маріуполь у травні 2022 року після кровопролитних боїв і тривалої блокади. У ході військового вторгнення Росії в Україну Маріуполь майже повністю зруйнований обстрілами. За оцінками ООН, у місті знищено або пошкоджено близько 90% багатоповерхових житлових будинків та близько 60% приватних будинків.

Російські війська підозрюють у скоєнні у Маріуполі численних воєнних злочинів. Москва це заперечує.

Форум