«Зривали мобілізацію та «зливали» базування військових» – СБУ заявила про затримання п’ятьох блогерів на Київщині

 Наразі слідчі повідомили всім п’ятьом фігурантам про підозру за статтею «перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань в особливий період».

Служба безпеки України заявила про затримання на Київщині ще п’ятьох блогерів, які здійснювали інформаційно-підривну діяльність на користь РФ, зокрема працювали на зрив мобілізації в Україні.

Як повідомляє пресслужба відомства, вони знімали провокативні стріми, писали брехливі публікації про військовослужбовців ЗСУ, у тому числі представників військкоматів.

«Цей деструктивний контент масово «підхоплювали» російські пропагандисти для підготовки постановочних сюжетів, зокрема для міжнародної аудиторії.Також фігуранти поширювали інформацію про місця дислокації та маршрути переміщення українських захисників. Ці координати агресор міг використати для здійснення прицільних ракетно-дронових ударів по місцях перебування Сил оборони», – йдеться у повідомленні.

У СБУ інформують, що затримали киянина, який їздив на власному авто та робив стріми в ютубі поблизу місць перебування військовослужбовців ЗСУ у Києві, під час трансляцій він не лише оприлюднював локації, але й поширював фейки про військових у коментарях.

Також серед затриманих є водій столичного таксі, який адміністрував мережу анонімних телеграм-каналів, законспірованих під рекламні сервіси та продаж продуктів. За даними спецслужби, за допомогою цієї мережі він «розганяв» кремлівські наративи щодо мобілізації в Україні та поширював інформацію про місце перебування посадовців військкоматів.

Третій фігурант – житель столиці, який на власних сторінках у соцмережах закликав до зриву мобілізації через силовий опір представникам ТЦК, ще двоє затриманих з Київщини також «зливали» місця дислокації українських захисників у спеціалізовані групи і чат-боти, додають у СБУ.

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили всім п’ятьом фігурантам про підозру за ч. 1 ст. 114-1 Кримінального кодексу України (перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань в особливий період).

Правоохоронці регулярно повідомляють про затримання у різних регіонах України підозрюваних у колабораціонізмі, підривній діяльності на шкоду Україні, державній зраді.

Форум