Боррель розповів, чому союзники не збиватимуть ракети над Україною

Читать на русском

Боррель розповів, чому союзники не збиватимуть ракети над Україною

Боррель розповів, чому союзники не збиватимуть ракети над Україною

Глава європейської дипломатії вважає недоречним порівняння ситуації в Україні та Ізраїлі. Союзники збивали іранські повітряні цілі, оскільки вони пролітали над західними військовими базами на Близькому Сході.

Союзники Києва в Європі не можуть знищувати ракети та дрони над Україною, як це було зроблено для Ізраїлю. Про це на брифінгу повідомив голова європейської дипломатії Жозеп Боррель.

За його словами, на Близькому Сході є військові бази європейських країн, у той час як в Україні вони відсутні.

У відповідь на запитання про те, чому країни Заходу не можуть збивати повітряні цілі над українською територією, Боррель зазначив: "Я не вперше відповідаю на таке запитання, воно принципове. Якби я був на місці президента Зеленського, безумовно, я б скористався нагодою і згадав би, що Україна також страждає від бомбардувань і, можливо, ще більше”.

Водночас Боррель вважає недоцільним порівняння ситуації в Україні та Ізраїлі.

"Удари Ірану відбувалися над авіабазами армій Франції, США, Великої Британії та Йорданії. Вони діяли в порядку самооборони. В Україні такого немає. На українській території чи на території, над якою пролітають російські ракети, немає жодних авіабаз Великої Британії чи США, а Йорданії й поготів, звичайно", – розповів Боррель.

За словами керівника європейської дипломатії, зараз Євросоюз прагне посилити українську протиповітряну оборону, щоб вона самостійно могла відбивати російські атаки. Борель сподівається, що під час найближчого засідання з головами міністерств оборони можна буде домовитись про чіткі зобов’язання з цього питання.