Керівництво Литви підтримує ідею повернення Україні чоловіків призовного віку

Picture

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Президент Литви Гітанас Науседа та прем’єр-міністерка Інгріда Шимоніте підтримали ідею повернення до України чоловіків призовного віку, які проживають за кордоном.

Про це вони сказали під час дискусії на радіо LRT.

На думку Науседи, Україна повинна мати засоби та інструменти, щоб “запросити своїх молодих чоловіків служити батьківщині”.

– Ми повинні співпрацювати з Україною в усіх сенсах, – сказав Науседа.

Своєю чергою прем’єрка Литви допускає деякі кроки з боку країни для допомоги Україні в поверненні чоловіків.

– Ми, напевно, могли б шукати якісь способи, щоб переконатися, що людина виконала свій мобілізаційний обов’язок або звільнена від нього, коли ми розглядаємо питання про продовження посвідки на тимчасове проживання, – допускає прем’єрка Литви.

Водночас Шимоніте додала, що ці заходи мають обговорюватись і на рівні ЄС з огляду на те, що на його території діє режим тимчасового захисту для українців.

Консульства за кордоном не обслуговуватимуть чоловіків призовного віку: рішення пов’язане з мобілізаційним законом

МЗС наказало керівникам усіх дипломатичних установ України керівникам усіх дипломатичних установ України тимчасово призупинити з 23 квітня вчинення консульських дій за заявами громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років.

Тож 23 квітня українське консульство у Польщі тимчасово призупинило консульські дії щодо громадян України призовного віку.

BAGNET нагадує, 11 квітня Рада ухвалила закон про мобілізацію у другому читанні та у цілому. Документ передбачає нові обовʼязки військовозобовʼязаних і мотиваційні норми, зміни щодо процесів мобілізації, покарання для ухилянтів, базової військової служби, права на відстрочку тощо.

16 квітня президент України Володимир Зеленський підписав Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку" (№ 10449), який набуде чинності з 18 травня 2024 року.

Підготував: Сергій Дага