ISW: Україні варто не обмежуватися обороною й боротися за ініціативу на полі бою протягом 2024 року

ISW визнає, що українські війська матимуть стабілізувати лінію фронту, відбити очікуваний наступ Росії влітку та «вирішити поточні проблеми з живою силою», перш ніж вони зможуть перехопити ініціативу

Попри заяви американських посадовців про контрнаступ України 2025 року, Києву «варто намагатися перехопити ініціативу на всьому театрі воєнних дій якомога швидше» – про це заявляє Інститут дослідження війни у звіті від 5 травня.

ISW посилається на матеріал Financial Times, який цитує радника президента Сполучених Штатів Джейка Саллівана. Той заявив, що Україна планує контрнаступальну операцію для звільнення окупованих Росією територій у 2025 році, а цьогоріч використає військову допомогу США для зупинки подальшого просування РФ.

Водночас Інститут продовжує триматися думки, що Україні варто намагатися перехопити ініціативу по всій лінії фронту, адже поступка в цьому Росії протягом всього 2024 року надасть їй кілька переваг.

«Салліван заявив, що військова допомога США дасть змогу українським силам «тримати лінію» та протистояти російським нападам до кінця 2024 року. ISW продовжує вважати, що, ймовірно, знадобиться кілька додаткових тижнів, щоб західна зброя та боєприпаси надійшли до українських підрозділів на передовій і почали мати відчутні наслідки на полі бою, і що прибуття військової допомоги США в Україну, ймовірно, дозволить українським силам стабілізувати лінію фронту та перехопити ініціативу», – йдеться в звіті.

ISW нагадує, що в січні 2024 року американські посадовці вже виступали за більш консервативну «активну оборону» України протягом року й підготовку до контрнаступу в 2025 році.

Аналітики наполягають, що ця тактика «передасть ініціативу на ТВД російським силам більше ніж на рік, дозволяючи російському командуванню формувати бажані умови, визначаючи час, розташування та інтенсивність російських атак, і таким чином контролювати ресурси, які українські сили витрачають протягом цього тривалого періоду».

«Тактично значущі російські просування на північний захід від Авдіївки та потенційна загроза російської наступальної операції проти Харківської області безпосередньо пов’язані зі здатністю російських військ невибірково завдавати ударів плануючими бомбами лінії фронту, обмеженням і погіршенням українських оборонних операцій і контролем Росії над ініціативою по всьому театру бойових дій», – пояснюють аналітики.

ISW визнає, що українським військам знадобиться час, щоб інтегрувати військову допомогу США на передовій, вони також матимуть стабілізувати лінію фронту, відбити очікуваний наступ Росії влітку та «вирішити поточні проблеми з живою силою», перш ніж вони зможуть перехопити ініціативу та провести контрнаступальну операцію пізніше в 2024-му або 2025 році.

«Здатність України звільняти свою територію та проводити контрнаступальні операції залежить від низки ще не ухвалених рішень на Заході, в Росії та Україні, а будь-які зовнішні спроби нав’язати часові рамки українським контрнаступальним операціям ігнорують реальну ситуацію на полі бою», – пишуть автори звіту.

Минулого тижня російські війська прорвали українські позиції в селищі Очеретине на Донеччині, продовжуючи свій наступ після лютневого захоплення промислової Авдіївки, яка розташована приблизно за 25 кілометрів на південний схід від Очеретиного.

Напередодні радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван заявив Financial Times, що Україна планує розпочати новий контрнаступ після отримання військової допомоги США. Видання зазначає, що попри військову допомогу від США можливі «російські успіхи у найближчий період», оскільки «миттєво перемкнути тумблер неможливо».

При цьому Салліван вважає, що з новою допомогою від Вашингтона Київ матиме можливість «тримати оборону» протягом 2024 року.

Форум